ZARZĄDZANIE DOMEM

W ramach rejestracji aplikacji LEDVANCE SMART+ musisz utworzyć swój pierwszy dom. W tym przewodniku zarówno nowi, jak i obecni użytkownicy znajdą instrukcje dotyczące konfigurowania i zarządzania domami w aplikacji. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami, aby nadać nazwę swojemu domowi, dodać pokoje i zmodyfikować szczegóły według potrzeb, aby uzyskać spersonalizowane, inteligentne środowisko domowe. Więcej informacji znajdziesz w odpowiednich sekcjach poniżej.

STWÓRZ NOWY DOM

Częścią procesu rejestracji jest konieczność utworzenia pierwszego domu podczas rejestracji. Jeśli korzystałeś już z aplikacji LEDVANCE SMART+ WiFi, Twoje konto zostanie automatycznie przeniesione, a jeśli nie ustawiłeś jeszcze nazwy domu, użyta zostanie nazwa domyślna. Oczywiście później możesz utworzyć kilka domów, aby mieć lepszy przegląd swoich instalacji. Więcej szczegółów na temat procesu tworzenia domu znajdziesz poniżej, w zależności od poziomu użytkownika.

a) Dla nowych użytkowników:
Proces rejestracji rozpocznie się natychmiast po pomyślnym utworzeniu konta. Po pierwsze, musisz nadać nazwę swojemu nowemu domowi. W następnym kroku możesz dodać dane pokoje klikając na „+” po prawej stronie. Dodatkowo możesz utworzyć pokoje z własną nazwą wpisując ją w polu tekstowym i klikając na „+”. Przypadkowo utworzone pokoje można usunąć w tej sekcji, klikając na „X” po prawej stronie nazwy pokoju. Można to również zrobić później w szczegółach domu. Nazwę domu i jego lokalizację można w każdej chwili zmienić, klikając sekcję „Pokaż szczegóły”, a następnie klikając nazwę domu lub lokalizację.

b) Dla istniejących użytkowników:
Jako istniejący użytkownik powinieneś już mieć dom na swoim koncie. Aby dodać nowy dom kliknij przycisk „Domy” w menu u dołu ekranu. W prawym górnym rogu ekranu „HOMES” znajdziesz przycisk „+”. Klikając na nią, otworzysz menu rozwijane z dwiema opcjami. Kliknij „Dodaj nowy dom”, a otworzy się ekran konfiguracji.
Tutaj możesz wpisać nazwę swojego nowego domu, ustalić lokalizację i dodać pokoje.
 
Aby wpisać nazwę nowego domu kliknij na pole tekstowe „Nazwa”. Przy tworzeniu nowego domu wymagane jest podanie tylko nazwy. Wszystkie inne informacje, takie jak lokalizacja i pokoje, są opcjonalne. Możesz kliknąć na znacznik wyboru w prawym górnym rogu, aby zapisać dane, a nowy dom zostanie utworzony. Aby ustawić lokalizację możesz kliknąć „Otwórz mapę”. Możesz ręcznie ustawić lokalizację na mapie lub skorzystać z lokalizacji GPS nowego domu.
Możesz dodać wstępnie zdefiniowane pokoje, klikając na „+” po ich prawej stronie. Możesz również tworzyć pokoje z własną nazwą, wpisując ją w polu tekstowym i klikając przycisk „+”. Przypadkowo utworzone pokoje można usunąć, klikając na „X” po prawej stronie nazwy pokoju. Można to również zrobić później w szczegółach domu.

ZMODYFIKUJ SWÓJ DOM

Jeśli chcesz zmienić nazwę domu, lokalizację lub pokoje, możesz to zrobić w dowolnym momencie. Aby przejść do ekranu modyfikacji należy przejść do menu „Domy” klikając przycisk „Domy” w dolnym menu ekranu. Teraz możesz kliknąć na dom, który chcesz zmodyfikować. Na tym ekranie możesz zobaczyć swoje urządzenia, grupy i procedury w widoku pierwszym.
Klikając „Pokaż szczegóły” po prawej stronie, możesz przejść na stronę „Szczegóły strony głównej”. W tym menu możesz modyfikować nazwy, lokalizację i pokoje, a także użytkowników swojego domu.

a) Zmień nazwę domu:
Aby zmienić nazwę swojego domu, kliknij na pole tekstowe istniejącej nazwy i zmodyfikuj ją. Klikając na „X” w polu wyboru cała nazwa zostanie usunięta i będziesz mógł wpisać nową nazwę domu. Zmiany zostaną zastosowane po kliknięciu znacznika wyboru w prawym górnym rogu. Jeśli chcesz zachować poprzednią nazwę, możesz wrócić, klikając przycisk Wstecz w lewym górnym rogu ekranu. Jeśli zostaną wprowadzone zmiany, pojawi się okno dialogowe, w którym należy potwierdzić chęć odrzucenia zmian.

b) Zmień lokalizację domu:
Lokalizacja domu pomaga ustawić i używać różnych automatyzacji opartych na „lokalizacji i pogodzie”, a także szczegółów SSID (nazwy sieci WiFi). Aby zmienić lokalizację swojego domu kliknij „Otwórz mapę”. Możesz ręcznie ustawić nową lokalizację na mapie lub skorzystać z lokalizacji GPS nowego domu. Jeśli chcesz zachować poprzednią lokalizację, możesz wrócić klikając na „” w lewym górnym rogu ekranu. Jeśli zostaną wprowadzone zmiany, pojawi się okno dialogowe, w którym należy potwierdzić chęć odrzucenia zmian.

c) Zarządzanie pokojami:
Aby dodać więcej pokoi do swojego domu, możesz dodać konkretne pokoje, klikając na „+” po prawej stronie każdego z nich. Możesz również utworzyć pokoje z własną nazwą, wpisując ją w polu tekstowym i klikając „+”. Przypadkowo utworzone pokoje można usunąć w tej sekcji, klikając na „X” po prawej stronie nazwy pokoju.

W przypadku pokoi, które dodałeś i zapisałeś w poprzednim kroku, możesz przejść do ekranu zarządzania pokojami, klikając przycisk „>”. Na tym ekranie możesz zmienić nazwę pokoju. Można zobaczyć urządzenia przypisane do danego pomieszczenia, urządzenia nieprzypisane i urządzenia przypisane do innych pomieszczeń. Możesz usunąć urządzenia przypisane do danego pomieszczenia, klikając na „X” po prawej stronie urządzenia. Co więcej, do tego pokoju możesz także dodawać urządzenia nieprzypisane do innych pomieszczeń lub urządzenia już przypisane do innych pomieszczeń. Jednak do jednego pomieszczenia można dodać tylko jedno urządzenie. W związku z tym urządzenie zostanie usunięte z poprzednio przypisanego pomieszczenia.
 
Na dole ekranu możesz również usunąć cały pokój. Wszystkie urządzenia przypisane do tego pomieszczenia staną się nieprzypisane.

d) Zmiana kolejności pokoi

Klikając na „Pokaż szczegóły” po prawej stronie możesz przejść na stronę „Szczegóły domu”. Możesz zmienić kolejność pokoi poprzez długie naciśnięcie i przesunięcie odpowiedniego pokoju.

e) Usuń dom:
Aby usunąć swój dom, musisz przewinąć ekran do końca. Na dole znajdziesz przycisk „Usuń dom”. Ważne jest, aby pamiętać, że cała konfiguracja zostanie utracona, a wszystkie urządzenia zostaną przywrócone do ustawień fabrycznych po usunięciu Home. Aby przywrócić ustawienia fabryczne, urządzenia LEDVANCE SMART+ WiFi i SMART+ Matter muszą mieć dostęp do Internetu, a urządzenia LEDVANCE SMART+ Bluetooth muszą znajdować się w pobliżu podłączonego smartfona. Urządzenia Bluetooth LEDVANCE SMART+ również mogą wymagać ręcznego resetu. Pozostali użytkownicy Twojego domu zostaną powiadomieni o usunięciu domu, a ich dane również zostaną usunięte.